PU gietvloeren zijn kunststofvloeren waarvan polyurethaan als kunsthars de basis vormt. De vloer wordt volledig naadloos aangebracht over een bestaande ondervloer. Er is sprake van unieke kenmerken, zoals flexibiliteit, originaliteit, hygiënisch en comfortabel. Bovendien is er sprake van gemakkelijk onderhoud. Het strakke uiterlijk van PU gietvloeren maakt dat deze vloer ideaal is toe te passen in een moderne woonstijl. Er zijn uiteraard altijd enkele aandachtspunten, waarmee u rekening kunt houden bij de keuze voor een polyurethaan gietvloer.
Kenmerken van polyurethaan
PU is de afkorting voor polyurethaan en dit bestanddeel is een zogenoemd kunststof polymeer dat vervaardigd wordt uit aardolie. PU gietvloeren beschikken over specifieke kenmerken, want de kunsthars is zowel elastisch als hard. Hierdoor is het kunsthars bij uitstek geschikt voor toepassing in gietvloeren. Naast dat een vloer over harde eigenschappen moet beschikken om een lange levensduur te garanderen, moet de vloerafwerking ook comfortabel zijn. Dat comfort wordt gegarandeerd door het flexibele karakter. Ook moet een vloer niet scheuren en slijtvast zijn. Polyurethaan bestaat al sinds de jaren zestig en wordt niet alleen gebruikt om PU gietvloeren van te vervaardigen. De kunsthars wordt ook toegepast in bijvoorbeeld coatings en verven. In het begin werden de gietvloeren op basis van polyurethaan vooral in bedrijven toegepast, zoals in kantoren of winkels, maar nu is de vloer ook enorm populair voor toepassing in woningen.
Voordelen en nadelen PU gietvloeren
PU gietvloeren kennen een groot aantal voordelen, maar dat neemt niet weg dat er zich ook nadelen kunnen voordoen. U kunt dan ook de voordelen en nadelen bekijken en meenemen in uw overweging om de keuze voor een PU gietvloer te maken.
Voordelen:
- Strak en naadloos
- Modern karakter
- Vloeistofdicht
- Hygiënisch
- Comfortabel en warm
- Geschikt voor vloerverwarming
- Geluiddempende werking
Nadelen
- Aanbrengen duurt meerdere dagen
- Geuroverlast tijdens aanbrengproces
- Enigszins gevoelig voor krassen
- Beperkte keuze in technische afwerking
PU gietvloeren versus epoxygietvloeren
PU gietvloeren worden net als epoxygietvloeren vervaardigd van kunsthars. Het type kunsthars verschilt echter, want polyurethaan is heel anders in vergelijking met epoxy. Door de verschillen is de toepassing van beide vloeren ook anders. PU gietvloeren zijn bijvoorbeeld meer geschikt om aangebracht te worden in woningen, kantoren, winkels en andere zakelijke omgevingen. Epoxy is perfect voor toepassing in de industrie, voedingsmiddelensector, ziekenhuizen en bijvoorbeeld parkeergarages en werkplaatsen. PU gietvloeren hebben een meer elastisch karakter in vergelijking met epoxy dat van zichzelf veel harder is en over een extreme bestendigheid beschikt tegen zware en chemische belasting.
Epoxy is echter weer meer gevoelig voor scheuren en is daardoor meer geschikt om aan te brengen over vormvaste en stabiele vloeren. Polyurethaan kan echter ook over bijvoorbeeld een houten vloer aangebracht worden. Verder is er het voordeel van comfort dat bij PU gietvloeren tot uiting komt in de warmte en het flexibele karakter. Bovendien is vloerverwarming mogelijk bij een vloer van polyurethaan, maar vrijwel nooit geschikt om aan te brengen onder een epoxyvloer. Bij epoxy gietvloeren is er weer meer keuze ten aanzien van de technische en decoratieve afwerking. Voor wat betreft contactgeluiden geldt dat u bij een PU gietvloer hier minder mee geconfronteerd wordt.
PU gietvloer aanbrengen
Het aanbrengen van een PU gietvloer duurt ongeveer in totaal 4 tot 5 dagen. Er zijn namelijk meerdere lagen die aangebracht worden en elke laag kent een specifieke droogtijd. Daarom duurt het totale proces gemiddeld genomen ook wat langer. PU gietvloeren bestaan in het totaal uit 4 of 5 lagen die via onderstaande volgorde aangebracht worden.
- Primerlaag voor de hechting
- Egalisatielaag voor het vlakmaken van de ondergrond
- Gietvloer die gegoten wordt aangebracht
- Speciale coating als toplaag
- 2de toplaag: doorgaans een 2 componenten PU
Kleuren voor PU gietvloeren
PU gietvloeren zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar. Alle NCS-kleuren of kleuren van RAL zijn beschikbaar om de vloer in aan te brengen. Er zijn verschillende afwerking beschikbaar, zoals een mat uitgevoerde vloer of een PU gietvloer in hoogglans. Het is eveneens mogelijk om voor een betonlook te kiezen. Hierbij wordt er van twee kleurtinten gebruik gemaakt die als het ware in elkaar overvloeien en zo een bijzonder effect creëren. Er ontstaat daardoor een levendige vloer.
Onderhoud van PU gietvloeren
Het onderhoud van een PU gietvloer is gemakkelijk als het gaat om het schoonmaken. Er hoeft geen groot onderhoud uitgevoerd te worden. Pas na een jaar of 8 kan het nodig zijn om bijvoorbeeld een nieuwe toplaag aan te brengen. Het is wel belangrijk om met de krasgevoeligheid rekening te houden. Dat is heel eenvoudig. U kunt bijvoorbeeld onder verschuifbare meubelen, zoals eetstoelen viltjes onder de stoelpoten aanbrengen. Dat voorkomt dat er krasjes op de vloer ontstaan.
Voor zware meubelen met scherpe randjes aan de onderkant geldt uiteraard dat deze beter opgetild kunnen worden in plaats van deze te verschuiven. Zand onder de schoenen kan eveneens voor krasjes zorgen. Dit kan worden voorkomen door een deurmat bij de ingang van het huis neer te leggen. De schoenen kunnen dan worden geveegd, zodat er geen zand meer in het profiel zit. Er kan ook voor gekozen worden om in huis geen schoenen te dragen. De vloer kan iedere dag of met een andere regelmaat schoongemaakt worden met een stofzuiger en eventueel met een vochtige dweil voor extra frisheid. Het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen wordt afgeraden, maar u kunt wel een speciaal reinigingsmiddel voor PU gietvloeren gebruiken.
Prijzen van PU gietvloeren per m2
De prijzen van PU gietvloeren worden met een indicatie per m2 aangegeven. Er kan grofweg worden uitgegaan van prijzen tussen 70 euro en 110 euro. De exacte prijsbepaling is afhankelijk van onder meer de grootte van het oppervlak. Ook de moeilijkheidsgraad kan een rol spelen. Het is uiteraard mogelijk om bij uw voorkeur voor een PU gietvloer een passende offerte aan te vragen. De offerte wordt gratis en vrijblijvend toegezonden.