Een cement gebonden gietvloer heeft een unieke uitstraling en dat komt natuurlijk door de levendige look van beton die hiervoor de basis vormt. Qua woonstijl past vloer vrijwel overal bij, maar uiteraard vooral in moderne, stoere of industriële interieurs. Een van de vele voordelen van een cement gebonden gietvloer is dat deze strak en naadloos over de bestaande vloer wordt gelegd. De oude vloer hoeft dus niet noodzakelijkerwijs eruit worden gehaald en dat bespaart kosten.
Kenmerken cement gebonden gietvloer
Een cement gebonden gietvloer wordt in de eerste plaats gekenmerkt door de samenstelling van materialen. Cement is uiteraard een hoofdbestanddeel van deze vloer, maar er zijn ook andere materialen op van toepassing. Er worden namelijk onder meer bindmiddelen gebruikt net als natuurlijke mineralen en harsen. Overigens is het cementmengsel meer vloeibaar dan het standaard cement, zodat er sprake is van een enigszins beperkt zelf nivellerende massa die over de vloer wordt aangebracht. Er wordt overigens altijd een beschermende laag over de cement gebonden gietvloer aangebracht. Dat kan bijvoorbeeld wax zijn of een polyurethaan coating. Hierdoor wordt voorkomen dat vuil en vocht in de vloer kunnen trekken. Ten aanzien van de uitstraling van de toplaag zijn er verschillende opties beschikbaar. Er wordt overigens wel gesproken over een gietvloer, maar de cementgebonden substantie is uiteraard niet te vergelijken met een volledige vloer van kunsthars die een optimaal zelf nivellerende werking heeft.
Geschikt voor verschillende toepassingen
Cement gebonden gietvloeren kunnen voor uiteenlopende situaties worden toegepast en zijn dan ook ideaal voor particulier en zakelijk gebruik. Door de samenstelling van het materiaal is de vloer echter minder geschikt om aangebracht te worden in bijvoorbeeld een badkamer. De structuur van de vloer is namelijk te open om volledig waterdicht te dicht zijn. Er zijn wel andere soorten gietvloeren geschikt voor de badkamer en vochtige ruimtes en daarover kunt u uiteraard bij Betongietvloer.nl informatie inwinnen.
Ondergrond voor een cement gebonden gietvloer
De ondergrond van een cement gebonden gietvloer dient aan een aantal eisen te voldoen, maar het maakt vrijwel niet uit wat voor type ondervloer er ligt. Als deze maar vormvast, stabiel en vlak is. Een tegelvloer is wellicht niet helemaal vlak doordat er sprake is van voegen tussen de tegels, zodat er sprake is van niveauverschil, maar is toch geschikt om een cement gebonden gietvloer over aan te brengen. Ook een zandcement dekvloer kan een prima basis vormen voor de moderne vloerafwerking. De ondergrond kan uiteraard geschikt gemaakt worden om een vlak oppervlak te realiseren. Bijvoorbeeld door te schuren. Verder zal er voor het aanbrengen van de vloer eerst nog een hechtingslaag op de ondergrond aangebracht worden in de vorm van een primer.
Afwerking naar persoonlijke wensen
De afwerking kan uiteraard gerealiseerd worden op basis van de persoonlijke wensen. De kleur is een aspect waarmee zeker rekening gehouden moet worden, want die is in het interieur van de woning of van het zakelijke pand sfeerbepalend. Grijs is een veel gekozen optie en dat heeft alles te maken met de kleur van beton die natuurlijk ook grijs is, zodat een realistische look verkregen wordt. Er kan ook voor een cement gebonden gietvloer in een natuurlijke kleur, zoals een zandkleur gekozen worden. Dat past bijvoorbeeld weer goed in een interieur met landelijke accenten. Daarvoor geldt ook net als voor grijs dat de zandkleur in meerdere tinten beschikbaar is.
Cement gebonden gietvloer aanbrengen
De basis voor de vloer wordt ter plaatse aangemaakt nadat de ondervloer eventueel geschikt is gemaakt en de primer uiteraard de droogtijd heeft doorlopen. De cement gebonden gietvloer wordt in één keer over de ondergrond aangebracht en uitgevlakt. Daarna is er uiteraard weer sprake van een bepaalde droogtijd. Als de laag droog is, kan de vloer gepolijst worden en ontstaat uiteindelijk de schitterende betonlook. Met betrekking tot de beschermende laag in de vorm van bijvoorbeeld een coating geldt dat hiervoor een of meerdere lagen van kunnen worden aangebracht. Als u de keuze voor een cement gebonden gietvloer maakt, kunt u in totaal met het proces van aanbrengen rekening houden met ongeveer vijf dagen. Er kan in deze periode uiteraard niet van de vloer gebruik worden gemaakt. Na een week is het mogelijk om de vloer 100% te belasten.
Voordelen en nadelen cement gebonden gietvloer
Cement gebonden gietvloeren kennen zowel voordelen als nadelen, maar als deze tegenover elkaar worden gezet, zijn er meer pluspunten te bedenken dan minpunten. U kunt zelf beoordelen wat u van de pluspunten en minpunten vindt om deze voordelen en nadelen te betrekken bij uw keuze voor een cement gebonden gietvloer.
Voordelen:
- Origineel en uniek
- Slijtvast en naadloos
- Eventueel met vloerverwarming
- Comfortabel en stijlvol
Nadelen:
- Aanbrengen neemt veel tijd in beslag
- Niet 100% waterdicht
- Er kunnen scheurtjes ontstaan tijdens het drogen
Reinigen van een cement gebonden gietvloer
Het reinigen van een cement gebonden gietvloer kan op dagelijkse of andere periodieke basis plaatsvinden. Hiervoor kan een zachte bezem of een stofzuiger worden gebruikt, waarmee zand en vuil verwijderd kunnen worden. De toplaag is namelijk gevoelig voor zand en het is dan ook nog beter om te voorkomen dat er zand ingelopen wordt. Bijvoorbeeld door bij de ingang een schoonloopmat te plaatsen, waar de schoenen aan kunnen worden afgeveegd. Het wordt afgeraden om agressieve middelen op het gebied van schoonmaak te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld geen chloor, antikalkmiddel, azijn of spiritus voor de schoonmaak. Dat leidt namelijk tot een verkleuring van het oppervlak. U kunt voor het nat schoonmaken van de cement gebonden gietvloer het beste natuurlijke zeep in een kleine hoeveelheid gebruiken.
Prijzen per m2
De prijs voor een cement gebonden gietvloer varieert tussen 75 euro en 120 euro per m2. De hoogte van de prijs is onder meer afhankelijk van het oppervlak, maar ook afhankelijk van de samenstelling. Daarbij kunt u denken aan de uiteindelijke dikte van de vloer. U kunt voor meer informatie contact opnemen met Betongietvloer.nl of rechtstreeks een offerte voor een cement gebonden gietvloer aanvragen.