Een gietvloer plaatsen aan de hand van een aantal stappen is het proces dat uitgevoerd wordt in een viertal of vijftal werkdagen. Het neemt in elk geval vier dagen in beslag, omdat er met het aanbrengen van iedere laag minimaal een droogtijd van 12 uur van toepassing is. Er is sprake van een opbouw van meerdere lagen en iedere dag komt er tijdens het proces een andere laag op. Het plaatsen van een gietvloer vereist bovendien de nodige voorbereiding, waarbij er onder meer een controle plaatsvindt van de ondergrond. Het is overigens mogelijk om een gietvloer te plaatsen over een bestaande vloer. Daar zijn dan wel een aantal voorwaarden op van toepassing. Hier wordt in elk geval eerst uitgebreid toegelicht hoe het plaatsen van een polyurethaan gietvloer in de praktijk in zijn werk gaat.
1e dag: hechtprimer voor dekvloer
De eerste aan te brengen laag voor het plaatsen van de gietvloer bestaat uit een hechtprimer voor de dekvloer. De primer zorgt voor het minder poreus maken van de ondervloer en biedt de basis voor een prima hechting met de volgende laag. Het duurt even voordat de hechtprimer droog is en daarom komt de dag erna pas de volgende laag aan de beurt. Dat betreft de zogenoemde schraplaag.
2e dag: schraplaag aanbrengen
Voor dat het gietvloer plaatsen echt vorm begint te krijgen, volgt eerst nog een schraplaag na het aanbrengen van de hechtprimer. Op de tweede dag is de primerlaag droog en heeft de aan te brengen schraplaag als functie dat oneffenheden verdwijnen. De schraplaag heeft een belangrijke taak en vormt de verbinding tussen de primer en de gietvloer. Barstjes en scheurtjes verdwijnen net als oneffenheden na het aanbrengen van deze tweede laag. Ook hiervoor geldt weer een droogtijd en daarom volgt het gietvloer plaatsen pas de derde dag. Het aanbrengen van de schraplaag gebeurt met een vlakspaan en maakt de open structuur van de ondergrond dicht.
3e dag: gietvloer plaatsen
Een gietvloer plaatsen is een heel proces met meerdere lagen, maar de echte gietvloerlaag komt op de schraplaag. Deze werkzaamheden vinden op de derde dag plaats. De schraplaag is dan goed droog en vormt samen met de primer de beste basis voor het plaatsen van de gietvloer. De uitvoering hiervan vindt plaats op basis van handmatige werkzaamheden met een vloertrekker. Het kunststof waar de gietvloer uit bestaat, is op dat moment nog vloeibaar en komt uitgegoten over de ondergrond heen. De harsen en harders worden voor dit proces gemengd. Met het glad en strak trekken van deze substantie komt de gietvloer naadloos in de ruimte te liggen. Het volledige proces is dan nog niet afgelopen, maar eerst volgt weer een wachttijd voor het drogen. De vierde dag is het tijd om de toplaag aan te brengen.
4e dag: afwerking met toplaag
Na het plaatsen van de echte gietvloer komt de volgende dag een afwerking met een toplaag en dit proces vindt plaats op de vierde dag. De gietvloer is dan al perfect naadloos aangebracht en nu is het tijd om de slijtvaste toplaag te realiseren. Deze heeft als functie de gietvloer te beschermen en het is mogelijk om voor een extra slijtvaste laag te kiezen. De topcoating is sterk en bij de keuze voor een extra laag, geldt dat dit proces pas op de vijfde dag gedaan kan worden.
Gietvloer laten plaatsen door een professional
Een gietvloer plaatsen is een proces waarbij de nodige zorgvuldigheid in acht genomen dient te worden. Het vereist kennis en vakmanschap om de verschillende lagen van de gietvloer zo op te bouwen dat er een sterke en strakke gietvloer ontstaat. Het is dus het beste om de gietvloer te laten plaatsen door een professional. Dan is succes verzekerd. Het is altijd mogelijk om vrijblijvend een offerte aan te vragen als particulier of als bedrijf voor het laten plaatsen van een gietvloer.
[iphorm id=”1″ name=”offerteFormulierTEST”]