Opbouw gietvloer: een gietvloer is toe te passen op vrijwel elke ondergrond. De conditie en vorm van de ondervloer bepaalt echter of en welke werkzaamheden er eerst nog moeten worden uitgevoerd. Bovendien kan het zo zijn dat de ene ondergrond meer voorbewerking nodig heeft dan een ander type ondervloer. Hier wordt dan ook meer informatie verstrekt over de verschillende ondervloeren, waarbij onder meer duidelijk wordt welke type ondergrond het meest ideaal zijn om een gietvloer over aan te brengen. Verder wordt aandacht besteed aan het type werkzaamheden dat uitgevoerd kan worden.
Opbouw gietvloer: ondergrond voor een gietvloer
Het is belangrijk dat de ondergrond vlak is. Een gietvloer wordt namelijk gegoten aangebracht. Naast dat het oppervlak vlak moet zijn, dient de vloer ook stabiel te zijn. Tegels, hout, beton, natuursteen en chape zijn geschikt als ondervloer. Er kunnen verschillende soorten voorbereidingen worden getroffen, afhankelijk van het type ondervloer.
Gietvloer over tegels aanbrengen
Een tegelvloer is niet helemaal vlak doordat er voegen zijn of er ruimte tussen de tegels zit. De tegelvloer moet in elk geval vlak liggen of vlak gemaakt worden door deze te egaliseren. Vervolgens dient de ondergrond opgeruwd te worden. Verder is het wellicht mogelijk om voor een extra gietlaag te kiezen die eveneens een egaliserend effect heeft. Dit kan echter weer alleen op het moment dat de tegels weinig niveauverschillen laten zien.
Hout als ondergrond voor gietvloer
Hout kan als ondergrond voor een gietvloer dienen, maar ook hiervoor geldt dat het oppervlak wel vlak dient te zijn. Bovendien moet de houten vloer stevig genoeg zijn. Hout heeft als nadeel dat er sprake is van inkrimping en uitzetting door luchtvochtigheid of hoge temperatuurverschillen. Het is daarom ook beter om eerst een geluidsisolerende laag aan te brengen voordat er gestart wordt met het realiseren van de gietvloer. Dat kan wel extra kosten met zich meebrengen.
Ondervloer van beton
Beton is een prima ondergrond en zelfs een perfecte ondervloer te noemen voor het aanbrengen van een gietvloer. Enige voorbewerking is wel nodig. Bijvoorbeeld het gebruikmaken van een diamantschuurmachine om het beton mee op te schuren. Er ontstaat dan een extra ruw oppervlak en dat vormt de basis voor een perfecte hechting. In plaats van een diamantschuurmachine te gebruiken, is het ook mogelijk om voor zandstralen of kogelstralen van het beton te kiezen.
Natuursteen als ondervloer voor gietvloer
Een gietvloer kan uitstekend aangebracht worden over een vloer van natuursteen. Hiervoor geldt net als voor alle ondergronden dat de vloer vlak en vormvast moet zijn. De tegels dienen dus vast te liggen en het oppervlak moet vlak zijn. Het schuren van de vloer is nodig om een ruwe basis te creëren, zodat een perfecte hechting tot stand kan komen. Het is doorgaans ook zo dat er een egalisatielaag aangebracht wordt.
Chape als ondergrond voor gietvloer
Chape heeft een structuur die poreus genoemd kan worden. De poreuze structuur van deze vloer vormt een goede basis om een gietvloer aan te brengen. Dat komt doordat de hechtingslaag in de vorm van een primer door de poreuze structuur heen kan dringen. Dat zorgt niet alleen voor een goede hechting, maar maakt de vloer meteen ook sterker. Deze vloer dient uiteraard ook vlak en sterk te zijn. Verder is het belangrijk dat de vloer niet van de ondergrond loslaat.
Opbouw gietvloer in lagen
De gietvloer wordt in lagen opgebouwd. Na het eventueel voorbereiden van de ondervloer, zoals schuren of egaliseren, wordt de primer als eerste aangebracht. Dan kan er een egalisatielaag aangebracht worden om vervolgens de gietvloer te realiseren. Deze laag wordt nog voorzien van een beschermende coating. De gietvloer bestaat dus uit meerdere lagen en u kunt rekening houden met een droogtijd voor elke laag. Dat is ook een reden dat het altijd meerdere dagen duurt voordat de gietvloer gereed is.
Wat zijn geen geschikte ondervloeren?
Er zijn ook een aantal ondervloeren die niet echt geschikt zijn om een gietvloer op aan te brengen. Het gaat dan bijvoorbeeld onder meer om vloeren als zeil, marmoleum, kurk en linoleum. Dit is echter geen absoluut gegeven, want uitzonderingen doen zich altijd voor. Er kan dan ook een aanhechtingsproef worden uitgevoerd om na te gaan of de ondervloer wel of niet geschikt is. Indien de ondervloer bijvoorbeeld niet geschikt blijkt, kan de vloer verwijderd worden om vervolgens toch een gietvloer over aan te brengen. Met betrekking tot de keuze voor een gietvloer zijn er meerdere opties beschikbaar, zoals de kunstvloer, cementgebonden gietvloer en troffelvloer.
Kunststof gietvloer
Een kunststof gietvloer kan weer onderscheiden worden in een vloer van epoxy of een vloer van polyurethaan. Een PU vloer is enkele millimeters dik en kan in nieuwbouwwoningen en in bestaande bouw worden toegepast. Gelet op de eigenschappen is de PU vloer als gietvloer een ideale keuze om toe te passen in woningen. Een epoxyvloer is daarvoor door de hardheid en ontbreken van flexibiliteit minder geschikt, want deze vloeren bieden weinig comfort. het licht elastische karakter van kunststofvloeren op basis van PU zorgt ervoor dat er minder snel krassen of scheuren ontstaan. Vloerverwarming kan bovendien met deze vloer gecombineerd worden en dat is een groot voordeel. Epoxy heeft weer het voordeel voordeliger te zijn, maar wordt bijvoorbeeld vaker in industriële omgevingen toegepast.
Cementgebonden gietvloer
Een cementgebonden gietvloer kan in variabele diktes aangebracht worden. Bijvoorbeeld van enkele millimeters tot wel 20 millimeter. Deze gietvloer is bij uitstek geschikt om toe te passen bij vloeren die geëgaliseerd of gerenoveerd moeten worden. Een cementgebonden vloer is niet specifiek een gietvloer doordat deze verder nog afgewerkt wordt met een laklaag. Er zijn meerdere varianten beschikbaar ten aanzien van het patroon dat gevormd wordt.
Troffelvloer
Een troffelvloer is een vloer die uit fijn zand bestaat en gecombineerd wordt met kunsthars die ervoor zorgt dat er binding ontstaat. Er worden meerdere lagen aangebracht voordat de troffelvloer gereed is. De laatste laag die wordt aangebracht, is een laklaag die een beschermende werking heeft en bijvoorbeeld vuil en vocht weert. De afwerking kan naar keuze mat of in zijdeglans uitgevoerd worden. Troffelvloeren zijn bijzonder sterk en krachtig en kunnen perfect met vloerverwarming gecombineerd worden. De vloer heeft een open structuur en de warmte kan hierdoor snel omhoog komen. Dat levert een grote energiebesparing op.
Advies en offerte van specialist
U kunt bij het maken van een keuze voor een gietvloer en op basis van de ondergrond gebruikmaken van de expertise van een specialist. Wij hebben jarenlange ervaring met de opbouw gietvloer. Bovendien is het mogelijk om een persoonlijke offerte aan te vragen.