De opbouw van een gietvloer bestaat uit meerdere lagen. Het hangt van het soort ondergrond af of er eventueel extra maatregelen nodig zijn. Bijvoorbeeld met een speciale laag voor de opbouw van een gietvloer betreffende een specifieke ondergrond. Een vloer van hout als ondergrond vereist bijvoorbeeld een andere aanpak dan een tegelvloer om de opbouw van een gietvloer te realiseren. Het is overigens wel een groot voordeel dat vele soorten ondergronden geschikt of geschikt te maken zijn voor een gietvloeropbouw. Om wat meer duidelijk te geven in de verschillende soorten voorbereidingen en maatregelen komen de diverse ondergronden hier aan bod. Als algemene voorwaarde geldt overigens dat een ondervloer geschikt is als deze vlak en stabiel is. De opbouw zelf bestaat uit een primer, schraplaag, gietvloer en coating en in totaal zijn er dus minimaal vier lagen.
Houten vloer voor de opbouw van een gietvloer
Een houten vloer functioneert prima als ondervloer voor de opbouw van een gietvloer, maar er gelden dan wel een aantal voorwaarden. In de eerste plaats dient de houten vloer stevig te zijn en bovendien vlak te liggen. Hout heeft van nature de neiging om zich aan te passen aan veranderingen in luchtvochtigheid en temperatuurverschillen. Hierdoor is het mogelijk dat hout uitzet of inkrimpt. Het is in dat kader aan te raden om voor een isolerende laag te kiezen over het hout voor het plaatsen van de gietvloer. Er komen dan extra kosten bij, maar de houten vloer hoeft er niet uit.
Natuursteen als ondervloer voor een gietvloer
Een natuursteenvloer dient vlak te liggen en goed vast te zijn gemaakt aan de ondergrond om als ondervloer voor een gietvloer te functioneren. Als aan deze voorwaarde is voldaan, is er het voordeel dat de natuursteenvloer niet uitgebroken hoeft te worden. Dat scheelt tijd en kosten. Het betekent dan echter niet dat er geen verdere voorbereidende werkzaamheden nodig zijn. Die zijn er namelijk wel in de vorm van het schuren van het natuursteen om deze op te ruwen. In bepaalde situaties is tevens een egalisatielaag nodig om niveauverschillen en oneffenheden op te heffen.
Zandcement dekvloer (chape) als basis voor een gietvloer
Een zandcement dekvloer wordt ook wel chape genoemd en is als ondergrond voor de opbouw van een gietvloer perfect te noemen. Dat komt omdat een zandcement dekvloer poreus van structuur is. Dat is een ideaal uitgangspunt om een primer op te laten hechten die namelijk uitstekend doordringt in de poreuze structuur. Hierdoor is er sprake van een basis met een prima hechting voor een sterke vloer. Ook voor zandcement dekvloeren geldt het algemene aspect dat deze sterk en vlak moet zijn en een goede verbinding heeft met de eigen ondergrond.
Tegelvloer als ondergrond voor een gietvloer
Een tegelvloer is een vloer die als basis prima geschikt is om de opbouw van een gietvloer te realiseren. Het is wel zo dat er eventuele maatregelen nodig zijn. Het komt vaak voor dat tegels niet echt vlak liggen of dat er sprake is van oneffenheden. Het egaliseren van de tegels is dan een eerste stap voor de opbouw van een gietvloer. Het is eveneens mogelijk de tegels wat op te ruwen om zo een goede basis te bieden voor de hechtprimer. Om een extra gietlaag aan te brengen en zo de niveauverschillen in de vloer weg te werken, is alleen aan te raden als de niveauverschillen niet al te ver uiteenlopen.
Beton voor opbouw van een gietvloer
Beton een is een typisch voorbeeld van een perfecte ondervloer om de gietvloeropbouw op te realiseren. Het is wel belangrijk dat het oppervlak van de betonnen ondervloer voor de opbouw van de gietvloer nog even ruw wordt. Dat wordt gedaan door met een diamantschuurmachine te schuren of door het beton te kogelstralen of te zandstralen. Het ruwe karakter zorgt dan voor een uitstekende hechting met de gietvloer.
Welke ondergrond is niet geschikt voor de opbouw van een gietvloer?
Niet alle soorten ondergronden zijn geschikt voor de opbouw van een gietvloer. Het gaat dan bijvoorbeeld om de wat zachtere vloeren of vloeren die niet stevig vastliggen. Kurk is een voorbeeld van een vloer die doorgaans geen goede hechting biedt en dat geldt eveneens voor zeil, marmoleum en linoleum. Dat geldt overigens weer niet altijd, want om vast te stellen of de ondergrond wel of niet geschikt is, kan er een aanhechtingsproef uitgevoerd worden. Als de aanhechtingscapaciteit als voldoende te beschouwen is, geldt dat de vloer voor de opbouw van een gietvloer wel geschikt is. Overigens is er anders nog altijd een optie om het linoleum, marmoleum, zeil of kurk te verwijderen voor de opbouw van een gietvloer.
Opbouw verschillende soorten gietvloeren
Er is steeds gesproken over de opbouw van een gietvloer, maar het is natuurlijk zo dat er meerdere soorten zijn. Een polyurethaan gietvloer of epoxyvloer bestaat uit kunsthars en heeft een dikte van enkele millimeters. Een PU vloer is geschikt voor woonsectoren en epoxyvloeren zijn ideaal om toe te passen bij industriële projecten. Hier is overigens nog wel enige nuance in aan te brengen, maar laat wel goed het verschil zien tussen de geschiktheid en toepassing. Een PU vloer is licht elastisch en meer comfortabel dan een harde en slijtvaste epoxyvloer die voor zware belasting geschikt is. De opbouw van dergelijke gietvloeren is enigszins vergelijkbaar met een primer, gietvloer en coating. Bij een PU vloer komt er nog een schraplaag na de primer. Een cementgebonden gietvloer of betongietvloer kan 2 mm tot 20 mm dik worden en is een ander soort vloerafwerking dan de kunsthars vloer. Een troffelvloer bestaat weer uit zandsoorten met de toevoeging van hars en wordt eveneens in verschillende lagen aangebracht en mat of met zijdeglans afgewerkt worden.
Gratis offerte opbouw van een gietvloer
Wilt u een gietvloer laten plaatsen? Vraag dan gratis een offerte aan voor de opbouw van een gietvloer van uw keuze die wij leveren en plaatsen. Of wilt u liever eerst nog advies bij de keuze voor de ideale gietvloer? Neem dan contact op om een afspraak te maken met onze adviseur.
[iphorm id=”1″ name=”offerteFormulierTEST”]